Monday 12 August 2013

INDEKS GLIKEMICZNY czyli na co zwracać uwagę podczas układania diety :)


Ustalając sobie posiłki, zawsze zwracam uwagę na indeks glikemiczny pokarmów.



IG to nic innego jak poziom o jaki podnosi się stężenie cukru we krwi, po spożyciu danego produktu. 
Jest bardzo pomocny nie tylko dla osób mających problemy z insulinoopornością, lecz dla każdego z nas, gdyż spożywanie pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym powoduje zwiększone odkładanie się tłuszczu w organizmie. 
Dlatego na przykład, zamiast do codziennej owsianki dodawać suszone daktyle czy rodzynki, wybieram figi, a zamiast arbuza - wiśnie.


Żywność dzielimy na tę o niskim <55 , średnim 55-70, i wysokim>70 indeksie glikemicznym.
Polecam wydrukować sobie tabelkę na lodówkę, jeśli dla kogoś jest to nowe pojęcie i wg niej wybierać codziennie zdrowsze dla nas produkty 
Te małe decyzje w ciągu dnia pomogą nam osiągnąć wymarzony cel w dążeniu do pięknej sylwetki  !

Wspaniałego dnia!
J.

No comments:

Post a Comment