Monday 12 August 2013
INDEKS GLIKEMICZNY czyli na co zwracać uwagę podczas układania diety :)
Ustalając sobie posiłki, zawsze zwracam uwagę na indeks glikemiczny pokarmów.
IG to nic innego jak poziom o jaki podnosi się stężenie cukru we krwi, po spożyciu danego produktu.
Jest bardzo pomocny nie tylko dla osób mających problemy z insulinoopornością, lecz dla każdego z nas, gdyż spożywanie pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym powoduje zwiększone odkładanie się tłuszczu w organizmie.
Dlatego na przykład, zamiast do codziennej owsianki dodawać suszone daktyle czy rodzynki, wybieram figi, a zamiast arbuza - wiśnie.
Żywność dzielimy na tę o niskim <55 , średnim 55-70, i wysokim>70 indeksie glikemicznym.
Polecam wydrukować sobie tabelkę na lodówkę, jeśli dla kogoś jest to nowe pojęcie i wg niej wybierać codziennie zdrowsze dla nas produkty
Te małe decyzje w ciągu dnia pomogą nam osiągnąć wymarzony cel w dążeniu do pięknej sylwetki !
Wspaniałego dnia!
J.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment